ΤΟ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ

Δημιουργήσαμε μια κοινωνία υποταγμένη σε λογικές λογής φατριών κατά τις οποίες οι ψήφοι μεταφράζονται σε δύναμη στα χέρια του γενάρχη της όπου το ‘κοινό’ συμφέρον προϋποθέτει άλογη υπακοή στα κελεύσματα του αρχηγού.
Οι φατρίες και τα σόγια ορίζονται τόσο γεωγραφικά όσο και ιδεολογικά (ασχέτως αν δεν υπάρχει ιδεολογική ενσυνείδηση) απλά γεμίζει το κενό της ανάγκης ετεροπροσδιορισμού δηλαδή του ‘εμείς’ και ‘άλλοι’. Μετράται η δύναμη των ψήφων δηλαδή της επιρροής της στο σύστημα όχι για καλό της κοινωνίας αλλά για την αποκόμιση ωφελημάτων για τα μέλη της. Ελάχιστα άλλαξαν οι κοινωνικές δομές και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα μέλη της Ελλαδικής κοινωνίας την ύπαρξη τους στη διάρκεια του χώρου-χρόνου που νοείται η ιδέα του υπάρχω ως Έλλην.
Η κομματοκρατία, το πελατειακό κράτος που αυτή δημιούργησε  και τα παρελκόμενα της θα πεθάνουν μόνον όταν θα γεννηθεί ή κριτική σκέψη, όταν ο ετεροπροσδιορισμός του ‘εμείς’ πάψει να είναι τέτοιος και να αντιπαραβάλλεται με το ‘αυτοί’ ή οι ‘άλλοι’.
'Όταν η ηθική πρυτανεύσει του αμοραλισμού.
'Όταν πλέον όχι μόνο ξέρουμε το σωστό από το λάθος αλλά πράττουμε αναλόγως πέρα από οικογενειακούς, τοπικούς και άλλους εγκλωβισμούς, από (τάχα) ιδεολογικές αγκυλώσεις.
Όταν κοιταχτούμε στον καθρέπτη και δούμε το πραγματικό μας είδωλο, συμβιβαστούμε με την καμπούρα μας  και μπούμε στην διαδικασία της αυτογνωσίας.
Όταν προσδιορίσουμε την ύπαρξη μας στο παρόν με όρους παροντικούς , εμπνευσμένοι και όχι καθηλωμένοι από το παρελθόν .
Όταν οραματιστούμε μια πατρίδα στα μέτρα μας κατά πως θέλουμε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας
Όταν πάψουμε να μεταπράττουμε αλλά να καινοτομούμε, να πρωτοπορούμε .
Όταν πάψουμε να πιθηκίζουμε πολιτισμό αλλά να γεννάμε.
Όταν η ποιότητα γίνει καθημερινό άθλημα.
Όταν ο διπλανός δεν είναι πια ‘άλλος’ αλλά γίνει συναθλητής στον αγώνα για ποιότητα.
Όταν μάθουμε ότι η διαφωνία είναι κομμάτι της μαγείας της συνύπαρξης, της ιδέας του κοινωνείν.
Όταν πάψουν να υπάρχουν Βάρβαροι.
Σκεφτόμαστε λοιπόν ελεύθερα, πονάμε, αλλά δεν θα υποφέρουμε  πια σιωπηρά , θα κάνουμε κά
τι.


*Δημοσιεύτηκε στο e-ptolemeos.gr

Share:

0 σχόλια